Loading...
error_text
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: کتابخانه فارسی
اندازه قلم
۱  ۲  ۳ 
بارگزاری مجدد   
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: سفته

سفته

«سفته» نوعى برات و حواله است و پول نيست و معامله بر آن واقع نمى شود و بر دو نوع است:

1. «سفته حقيقى» سفته اى است كه شخص بدهكار در مقابل بدهى خود مى دهد؛

2. «سفته دوستانه» سفته اى است كه شخص به ديگرى مى دهد، بدون آنكه در مقابلش بدهكارى داشته باشد.

(مسئله 2306 ) سفته حقيقى را اگر كسى از بدهكار بگيرد كه با ديگرى به مبلغى كمتر، معامله كند، حرام و باطل است، چون عين سفته، ارزش ندارد.

(مسئله 2307 ) چكهاى تضمينى كه در ايران متداول است مثل اسكناس، پول است و خريد و فروش نقدى و بدون مدت آن به زياد و كم، مانعى ندارد.

(مسئله 2308 ) اگر قرض گيرنده سفته اى بيش از مبلغ قرض به قرض دهنده بدهد كه در موعد مقرّر مبلغ سفته را بگيرد، در صورتى كه قرض استهلاكى باشد، ربا و حرام است؛ و اگر قرض استنتاجى باشد، مانعى ندارد.[1]

(مسئله 2309 ) چون متعارف و قرار ضمنى در حين معامله بانكى يا تجارى بر اين است كه هر فرد كه سفته را امضا مى كند، ضامن بدهى شخص بدهكار مى باشد و لازم است اين قرار رعايت شود و طلبكار حقّ رجوع به او را دارد، ليكن اگر طرف معامله بر اين معهوديت اطّلاع نداشته باشد، نمى توان به او رجوع كرد.

(مسئله 2310 ) خريد و فروش چك و سفته هاى اشخاص، به شرط عدم امضاى ظهر چك يا سفته توسط فروشنده، باطل است؛ چون فروشنده چك و سفته، ضامن بيع است، لذا شرط عدم امضا كه به شرط عدم ضمان بيع برمى گردد، شرط مخالف مقتضاى بيع است و باطل و موجب بطلان بيع نيز هست، چون شرط، به بيع بلامبيع برمى گردد.

(مسئله 2311 ) رباى قرضى در تمام انواع اسكناسهاى رايج ـ اعم از دينار، ريال، دلار، ليره و مانند آن ـ جريان دارد و قرض استهلاكى دادن ده دينار به دوازده دينار، جايز نيست؛ ولى خريد و فروش نقدى يا نسيه بعضى از آنها با بعضى ديگر به زياد و كم، جايز است و رباى غير قرضى در آن تحقق پيدا نمى كند.

(مسئله 2312 ) اگر براى تأخير اداى بدهى، طلبكار ـ چه بانك يا غير آن ـ چيزى از بدهكار بگيرد، اگرچه بدهكار به آن راضى شود حرام است؛ مگر آنكه بدهكار با قدرت بر بازپرداخت قرض از پرداخت آن خوددارى كند يا در ضمن عقد، شرط شده باشد.

--------------------------------------------------------------------------------

[1]. براى آگاهى بيشتر از اقسام قرض به مسئله 2300 مراجعه فرماييد.

عنوان بعدیعنوان قبلی




کلیه حقوق این اثر متعلق به پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی می باشد.
منبع: http://saanei.org