Loading...
error_text
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: کتابخانه فارسی
اندازه قلم
۱  ۲  ۳ 
بارگزاری مجدد   
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: 4. سايه قرار دادن بالاى سر خود

4. سايه قرار دادن بالاى سر خود

(مسئله 401 )جايز نيست مرد محرم در روز هنگام سير و طىّ مسافت، خود را در زير سقف اشياى سايه دار متحرك مانند محمل روپوش دار يا مشين سرپوشيده يا كشتى يا هواپيما قرار دهد. همچنين جايز نيست خود را زير چتر و مانند آن قرار دهد. خواه سواره باشد يا پياده؛ امّا براى زنها و بچه ها جايز است و كفّاره هم ندارد.

(مسئله 402 )اگر محرم در محلّى منزل كرد، در مكه باشد يا منى يا عرفات و يا مشعرالحرام باشد، زير خيمه يا داخل منزل رفتن مانعى ندارد، ولى بنا بر احتياط واجب براى رفتن به رمى جمرات يا كشتارگاه از چتر و امثال آن استفاده نكند.

(مسئله 403 )بعد از آنكه مُحرم به منزل رسيد، در محلّه هاى جديد مكّه كه از مسجدالحرام دور هستند، بنا بر احتياط واجب نمى تواند در روز براى رفتن به مسجدالحرام در ماشينهاى سقف دار سوار شود. ولى اگر سوار شد احتياطاً يك گوسفند كفاره اش مى باشد و اگر پياده روى براى آنها مختصر صدمه اى داشته باشد كه معمولاً نيز چنين است و تهيه ماشين بى سقف هم مشكل باشد، به حكم سهولت و نفى حرج رفتن با ماشين مسقف مانعى ندارد و احتياطاً يك گوسفند كفاره بدهد.

(مسئله 404 )احتياط آن است كه در وقت طىّ منزل، به پهلوى محمل يا هر چيزى كه بالاى سر او نباشد، استظلال نكند، بلكه عدم جواز آن خالى از قوّت نيست.

(مسئله 405 )در شب، استظلال نيست؛ بنابراين، جايز است محرم در شب با ماشين سقف دار به مكّه يا جاى ديگر برود، و هواى ابرى در روز همان حكم نبود ابر را دارد نه حكم شب.

(س 406 )افرادى از مسجد شجره مُحرم شده اند و شبانه به سوى مكّه حركت نموده اند، ولى نزديك طلوع آفتاب در ماشين سقف دار به خواب رفته اند و بعد از طلوع آفتاب بيدار شده اند و ماشين را نگاه داشته اند، آيا مدتى كه در حال سير در زير سقف بوده اند، كفّاره دارد يا خير، و الآن كه ايستاده اند و مى خواهند پياده شوند، چه حكمى دارد؟

ج ـ در مفروض سؤال كفّاره ندارد و حرام هم نبوده است.

(س 407 )براى شخص محرم در روز، وقتى ماشينهاى بى سقف حركت مى كند و سفر انجام مى شود، آيا پياده و سوار شدن از ماشين، در حالى كه ايستاده است، در صورتى كه مستلزم گذشتن از زير سقف قسمت جلوى ماشين است، چه حكمى دارد؟

ج ـ مانعى ندارد.

(س 408 )كسانى كه از مسجدالحرام براى حج مُحرم مى شوند و از مسجدالحرام سوار ماشين سقف دار مى شوند و مثلا در عزيزيه كه منزل ايشان است پياده مى شوند، آيا سوار شدن در اتومبيل سقف دار از مسجدالحرام به منزل چه صورتى دارد؟ اگر پياده نشوند و از اول قصد عرفات داشته باشند، حكم چيست؟

ج ـ با ماشين سرپوشيده رفتن در هر دو صورت حرام و موجب كفّاره است.

(مسئله 409 ) آنچه در حال اِحرام، حرام است، سايه بر سر قرار دادن است. بنابراين، اگر ماشين از زير پلهايى كه در مسير واقع شده برود، و بناچار ُمحرمين از زير پلها عبور كنند و يا در جايگاه پمپ بنزين در زير سقف متوقّف شود و مُحرمين زيرسقف قرار گيرند، اشكالى ندارد و كفّاره، هم ندارد.

(مسئله 410 )استظلال در وقت طىّ منزل، براى عذرى «مثل شدّت گرما يا شدّت سرما يا بارندگى» براى محرم جايز است، ليكن بايد كفّاره بدهد.

(مسئله 411 ) جايز است مرد مُحرم به وسيله دست و ذراعِ خود، جلوى تابش آفتاب را بر بدن خود بگيرد.

(مسئله 412 )كفّاره سايه قرار دادن در حال طىّ منزل، يك گوسفند است، چه با عذر سايه افكنده باشد و چه با اختيار، و اقوى كفايت يك گوسفند است در احرام عمره و يك گوسفند در احرام حج، هر چند بيش از يك مرتبه سايه قرار داده باشد.

عنوان بعدیعنوان قبلی




کلیه حقوق این اثر متعلق به پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی می باشد.
منبع: http://saanei.org