Loading...
error_text
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: کتابخانه فارسی
اندازه قلم
۱  ۲  ۳ 
بارگزاری مجدد   
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: استفتائات قرآنى از محضر حضرت آية اللّه العظمى صانعى «مد ظله العالى»

استفتائات قرآنى از محضر حضرت آية اللّه العظمى صانعى «مد ظله العالى»

(س 113) در روزهاى جعمه و در صف جماعت ديده مى شود كه بعضى از برادرها روزنامه مى آورند و روى آن مى نشينند و نماز مى خوانند و مسلماً در روزنامه آيات قرآن يا اسم خدا يا كلمه «اللّه» يا اسم ائمه(عليهم السلام)مى باشد، آيا نماز صحيح است يا خير؟

(ج) با يقين به اينكه روزنامه زير پا افتاده آيات قرآنى دارد بخاطر هتك نشستن روى آن حرام است و با عدم يقين حرام نبوده و نماز صحيح است .

(س 114) آيا انداختن آيات قرآن و اسماء خداوند تبارك و تعالى، بعد از تغيير شكل مثل پاره كردن و يا قطعه قطعه كردن آن بصورتى كه موقع خواندن معناى آن مشخص نباشد جايز است يا خير؟

(ج) چون ديگر نوشته اسماء حسنى يا قرآن بر آن كاغذها صدق نمى كند حكم كاغذهاى ديگر را دارد.

(س 115) آيا انداختن اسماء جلاله خداوند در زباله دان، بدون قصد اهانت جايز است يا نه، در صورتيكه انداخته باشند حكمش چيست؟

(ج) اگر عرفاً مصداق هتك باشد جايز نيست .

(س 116) اينجانب يكى از ايرانيان خارج از كشور هستم كه هر چند وقت يكبار روزنامه هاى ايرانى برايم فرستاده مى شود و مقدار زيادى از آنها را جمع كرده ام؛ چون آيات قرآن در آنهاست نمى دانم آنها را چه كنم آيا مى توانم آنها را به دور بريزم و يا اينكه در دريا بيندازم؟

(ج) ريختن آنها به دريا مانعى ندارد.

(س 117) در بعضى از شهرستانها كوپنهاى باطل شده خواربار كه بيشترشان آرم جمهورى اسلامى و يا آيه قرآن بر روى آنها مى باشد، سوزانده مى شود آيا اين كار شرعاً جايز است يا نه؟

(ج) سوزاندن جايز نيست .

(س 118) در نمازها واجب است كه در ركعت اول يا دوم يكى از سوره هاى قرآن كريم را بخوانيم، آيا هر سوره به جز 4 سوره كه سجده واجب دارد مى توانيم بخوانيم يا خير؟ حتى بقره؟

(ج) خواندن كليه سوره هاى قرآن به جز سوره هاى سجده دار مانعى ندارد .

(س 119) آيا در نوافل هم بعد از حمد در صورتى كه بخواهد سوره اى بخواند، بايد آن سوره را كامل بخواند يا مى شود به چند آيه از يك سوره اكتفا كرد؟

(ج) مى توان به چند آيه از يك سوره اكتفا كرد.

(س 120) آيا ادا كردن كلمات در نماز از مخرج واقعيشان واجب است؟

(ج) خواندن حمد و سوره و قرآن به همان نحوى كه مسلمانان مى خوانند، مجزى است.

(س 121) اگر كسى در مورد قرائت صحيح و نماز اطلاعى نداشته و كسى براى او نگفته است و تاكنون نماز را از نظر قرائت صحيح حروف، غلط خوانده بايد نمازهاى قبلى را قضا نمايد؟ و آيا اين حكم در مورد عامه مردم كه تاكنون نماز را غلط خوانده اند نيز صادق است؟

(ج) نمازهاى خوانده شده محكوم بصحت است و قضا ندارد.

(س 122) آيا خواندن تشهد يا قرآن در هنگام نيم خيز در نماز جماعت واجب است يا خير؟

(ج) واجب نيست.

(س 123) اگر كسى در ماه مبارك رمضان آيه قرآن و يا حديث را كه مى خواهد از قول امام معصوم نقل كند، غلط بخواند و قصدش اين بوده صحيح بخواند ليكن در ضمن كه مى خواند متوجه مى شود دارد غلط مى خواند. آيا وقتى كه فهميد غلط مى خواند اگر ادامه بدهد روزه اش باطل مى شود يا نه؟ و در صورتى كه متوجه روزه اش نباشد حكم روزه اش چيست؟

(ج) اگر غلط خواندن قرآن و حديث موجب تغيير معنى شود و آن معنى غلط را بخواهد به خدا و رسول نسبت دهد موجب بطلان روزه مى شود.

(س 124) اگر كسى بخاطر انجام كار خيرى مثل تلاوت قرآن وضو بگيرد ولى بعد از آن از انجام آن منصرف شود آيا وضوى او باطل است يا نه؟

(ج) وضو باطل نيست .

(س 125) آيا مسّ كردن نقش آرم جمهورى اسلامى ايران كه روى نامه ها و بليط هاى اتوبوس و.. مى باشد حرام است؟

(ج) جايز نيست و بايد توجه داشت اعلام و تذكر به كسانى كه به موضوع علم ندارند لازم نيست.

(س 126) آيا مسّ و به دست كردن انگشترى كه بر روى آن نوشته شده است (اللّه بصير بالعباد) و يا قرآن مجيد در جيب بدون وضو براى ياد خدا درست است يا نه؟

(ج) مَس قرآن بدون وضو جايز نيست .

(س 127) آيا مسّ كردن كلماتى از قرآن مانند ابليس، شيطان، كفار، ابولهب، و... در صورتى كه شخص وضو نداشته باشد حرام است؟

(ج) جايز نيست و بايد توجه داشت اعلام و تذكر به كسانى كه به موضوع علم ندارند لازم نيست.

(س 128) اگر كسى جنب باشد و سوره هايى كه خواندنش براى او حرام است به فكرش خطور كند و هر چه سعى كند از فكرش نرود آيا گناهى كرده است؟

(ج) مجرّد خطور در ذهن حرام نيست.

(س 129) كسى كه آب نداشته يا آب براى او ضرر داشته و تيمم بدل از غسل جنابت كرده، آيا مى تواند نماز را با جماعت بخواند و مى تواند به مسجد برود؟ و حكم او در خواندن قرآن چيست؟

(ج) مادامى كه عذر (غير از تنگى وقت) باقى است مانعى ندارد.

(س 130) بعد از غسل جنابت وضو براى نماز لازم نيست، آيا با اين غسل مى توان نافله نماز را هم خواند يا قرآن را مسّ نمود؟

(ج) مانعى ندارد.

(س 131) اينجانب مى توانم عربى بخوانم ولى معنى آن را درك نمى كنم ولى انگليسى را به خوبى متوجه مى شوم بر اساس حديث نبوى كه هر كس يك آيه از قرآن در ماه مبارك رمضان بخواند مانند مطالعه تمامى قرآن است، آيا اگر به انگليسى هم خوانده شود. همين طور است؟ اگر كسى قرآن به عربى بخواند و معنى آن را نفهمد باز هم ثواب خواهد داشت؟

(ج) خواندن قرآن ثواب دارد و بهتر است همراه با فهم و تدبر باشد.

(س 132) آيا به كسى كه قرائت نماز او صحيح نيست ولى در مقام اصلاح است مى شود نيابت حج واگذار كرد ؟

(ج) اگر قرائت خود را در وقت عمل صحيح انجام دهد نيابت مانعى ندارد.

(س 133) خواندن آيات قرآن به صورت سرودِ آهنگ دار جايز است يا نه؟

(ج) اگر آهنگ داراى محتواى باطل و يا ترويج طاغوت و يا تخدير افكار نباشد مانعى ندارد.

(س 134) آخر بعضى از كلمات مكسور است آيا مى توانيم در نماز آنها را به صورتى اشباع كنيم كه صداى ياء توليد شود؟ مثلاً «مغضوب» را «مغضوبى» بخوانيم ؟

(ج) قرائت بر طبق قرائت قرّاء سبعه، مانعى ندارد؛ و قرائت به صورتهاى ديگر جايز نيست.

(س 135) در بعضى از كلمات نماز مانند: «عليهم»، «علينا»، «غير» و «ليلة»، حرف ماقبل ياء رابه صورت مكسوره مى خوانند مانند: «عليهم» و «غير» در صورتى كه در زبان عرب، يا ماقبل مكسور را به صورت اشباع بايد خواند و اين چنين تلفظى از نظر لغت صحيح نيست، به هر حال منتظر نظر شريف حضرت عالى هستيم؟

(ج) بايد با فتحه خوانده شود.

(س 136) مى خواستيم بدانم اصلاً استخاره با تسبيح يا قرآن يا استخاره ذات الرقاع از نظر اسلام در مسايل مهم زندگى مثل ازدواج و تصميم گيريهاى مهم صحيح است يا نه؟

(ج) مشورت با خداوند متعال و استخاره از طرق مأثوره براى رفع تحيّر، اشكال ندارد و تحيّر در موقعى است كه انسان از عقل و علم خود و مشورت با ديگران نتوانسته به نتيجه اى برسد.

(س 137) آيا در همه موارد مى توان با قرآن استخاره كرد يا موارد خاص دارد، فى المثال در مورد طلاق گرفتن يا نگرفتن مى شود استخاره كرد يا نه؟ و ديگر اينكه اگر شخصى استخاره كند و به آن عمل نكند چگونه است؟

(ج) ظاهراً استخاره اختصاص به حال تردّد و تحيّر دارد، يعنى وقتى كه انسان از جهت مشورت و عقل و علم متحيّر بماند، و هيچ طرفى برطرف ديگر ترجيح نداشته باشد، در آن مورد مى تواند استخاره نمايد. و به هرحال عمل به استخاره واجب شرعى نيست.

(س 138) تبديل قرآن و كتب وقف شده در مساجد به احسن چه صورت دارد؟

(ج) تا موقعى كه قابل استفاده است تبديل جايز نيست.

(س 139) احتراما معروض مى دارد؟ بعضى از اشخاص خيّر، قرآن كريم را به صورت جزوه به مساجد براى قرائت اهداء مى كنند و در جلد جزوها، وقفنامه يا عكس واقف را مى چسبانند. بعضى از اشخاص، اين وقفنامه ها يا عكس اشخاص را پاره مى كنند و بيرون مى ريزند، در شرع مقدس اسلام اين كار چه حكمى دارد؟

(ج)پاره كردن وقف نامه ها و آنچه كه موجب تصرف در وقف باشد جايز نيست.

(س 140) لطفاً بفرماييد:

1 ـ كسى كه نذر كرده است چند عمل را با هم انجام دهد، مثلاً سه روز هم روزه بگيرد و هم با وضو باشد و مثلاً سه جزء قرآن بخواند و به فقير هم اطعام كند، حال اگر يكى از اينها را انجام ندهد مثلا قرآن را نخواند در حالى كه مى توانسته بخواند چه كار بايد بكند؟ آيا بايد نذر خود را بهم بزند و كفّاره بدهد؟ كفّاره اش چقدر است؟

2 - كسى كه موقع نذر كردن و خواندن صيغه به تمام جوانب مسأله توجه نداشته، مثلا توجه نداشته كه وضو هميشگى در طول اين مدّت امكان ندارد و مواردى برايش پيش بيايد كه طبق نذر عمل نكند تكليف چيست؟

(ج) 1 ـ در صورتى كه به نذر عمل ننمايد بايد كفاره حنث نذر بپردازد .

2 ـ اگر قادر به انجام نذر نبود نذر منعقد نشده.

(س 141) در نماز واجب براى توجه بيشتر يا جبران عدم توجه، مى توان سوره مباركه «حمد» را دوباره قرائت كرد؟

(ج) اگر موجب وسواس نشود بقصد قرائت قرآن مانعى ندارد.

(س 142) اگر شخصى در نماز ظهر سهواً حمد و سوره را بلند بخواند يا در نماز مغرب سهواً حمد و سوره را آهسته بخواند نمازش باطل است يا صحيح؟

(ج) در مفروض سوال نمازش صحيح است .

(س 143) در موقع نماز ظهر يا مغرب و عشاء جلسه قرآن در مسجد ادامه پيدا مى كند اگر تزاحم بين نماز جماعت و جلسه قرآن پيش آمد، كدام يك مقدم است؟

(ج ) اقامه جماعت مقدّم است.

(س 144) آيا پدر مى تواند فرزند خود را بخاطر سرپيچى در يادگيرى قرآن، تأديب نمايد ياخير؟

(ج ) ترغيب و تشويق فرزند به يادگيرى قرآن مستحب است و اعمال خشونت نسبت به فرزند خصوصاً در اعمال عبادى جايز نيست.

(س 145) آيا پدر مى تواند ياد گرفتن قرآن را بر فرزند واجب نمايد و اگر گفت من راضى نيستم كوتاهى نمايى، بر فرزند واجب مى شود يا خير؟

(ج )واجب نيست و آنچه حرام است ايذاء والدين مى باشد.

(س 146) آيا با توهين و فحاشى به قرآن (العياذ باللّه) مسلمان مرتد مى شود يا نه و تكليف كسانى كه مى بينند او مكررّ توهين مى كند چيست؟

(ج) توهين و فحاشى به قرآن حرام است و بر بينندگان امر به معروف و نهى از منكر با وجود شرايطش واجب است .

(س 147) اگر كسى قسم دروغ به قرآن، عمداً خورد و بعداً پشيمان شد وظيفه او چيست؟

(ج) با فرض پشيمانى و توبه وظيفه اى ديگر ندارد.

(س 148)اگر كسى كه چشم درد دارد و مطالعه براى چشم او ضرر دارد، ولى به جهت علاقه به قرآن هر روز مقدارى تلاوت مى كند؛ آيا تلاوت قرآن براى او جايز است يا نه؟

(ج) اگر ضرر معتنى به نباشد مانعى ندارد.

(س 149)آيا گرفتن اجرت در برابر تلاوت قرآن، جايز است يا نه؟

(ج) مانعى ندارد.

(س 150) كسى علاقه زيادى به تلاوت قرآن دارد، ولى آن را غلط مى خواند و سعى دارد كه غلط نخواند، لطفاً بفرماييد خواندن بهتر است يا ترك آن؟

(ج) غلط خواندن قرآن به طور عمدى، جايز نيست، امّا اگر براى ياد گرفتن باشد مانعى ندارد.

(س 151) ياد دادن قرآن به فرزند غير مميّز، جايز است يا خير؟

(ج) مانعى ندارد .

(س 152) اگر بچه غير بالغى يكى از سوره هايى كه سجده واجبه دارند بخواند، آيا براى آن كسانى كه آنرا مى شوند، سجده واجب است يا خير؟

(ج) اگر آيه اى كه سجده واجبه دارد را بشنوند سجده واجب مى شود.

(س 153) اگر كسى نذر كند اگر مشكلش بر طرف شد، هر روز 3 جزء قرآن را تلاوت نمايد؛ ولى اكنون با توجّه به شغلش مقدور نيست، وظيفه او چيست؟ آيا لازم است كار خود را تعطيل نموده و به تلاوت قرآن بپردازد يا نه؟

(ج) كسى كه كار يا چيزى را در وقت معيّن نذر كرده است، اگر قدرت و توانايى اش در هنگام اداى نذر از بين برود و يا مانند مورد ذكر شده در سؤال مشقّت داشته باشد، عمل به نذر بر او واجب نيست.

(س 154) تشكيل جلسات قرآن در مكان غصبى چه صورتى دارد؟

(ج) جايز نيست.

(س 155) آيا سوزاندن قرآنهايى كه ورق ورق شده و قابل نگهدارى و استفاده نيست، جايز مى باشد؟ آيا مى شود آنرا سوزاند و خاكستر آنرا دفن كرد يا خير؟ در صورتى كه كسى چنين كرده باشد تكليفش چيست؟

(ج) سوزاندن جايز نيست، و اگر عمداً باشد بايد توبه نمايد.

(س 156) اخيراً لباسهايى وارد شده كه بر روى آن اسماء اللّه جلاله (اللّه) نوشته شده است، آيا پوشيدن چنين لباسهايى جايز است يا خير؟ و در صورت مثبت بودن، تكليف كسى كه آنرا مى پوشد چيست؟

(ج) مَس آنها بدون طهارت جايز نيست.

(س 157) شخصى قسم خورده تا مدت يكسال هر روز به بالاى قبر پدرش رفته و يك جزء قرآن را تلاوت نمايد، ولى بعدها به سبب زمستان و سرما و يا گرماى بيش از حد، قدرت خواندن بالاى قبر را ندارد، آيا مى تواند در منزل آن مقدار را قرائت نمايد و همچنين آيا مى تواند شبهاى تابستان به بالاى قبر رفته و تلاوت نمايد يا خير؟

(ج) كسى كه كار يا چيزى را در وقت معيّن نذر كرده است، اگر قدرت و توانايى اش در هنگام اداى نذر از بين برود و يا مانند مورد ذكر شده در سؤال مشقّت داشته باشد، عمل به نذر بر او واجب نيست.

(س 158) در صورتى كه پدر به فرزند بگويد راضى نيستم قرآن بخوانى يا در جلسه قرآن شركت كنى، آيا بر فرزند لازم است گوش به حرف پدر بدهد يا نه؟

(ج) ايذاى پدر و مادر حرام است و اطاعت از آنها در حدّى كه باعث شكست و جلوگيرى از رشد فرزند نباشد، مطلوب است.

(س 159) اگر كسى قرآنى را به ديگرى هديه بدهد، آيا مى تواند آنرا پس بگيرد يا نه؟

(ج) اگر اصل و عين قرآن هديّه داده شده باقى باشد، و به ذوى الارحام هم هديه نداده باشد جايز است.

(س 160) زمينى را براى ساخت حسينيه اهداء نمودند و به جهت وجود حسينيه نياز به ساخت حسينيه نيست؟ آيا مى شود در آن زمين دار القرآن احداث كرد يا خير؟

(ج) اگر براى حسينيه وقف شده بايد طبق وقف عمل شود.

(س 161) آب انبارهايى كه قبلاً مورد استفاده اهالى بوده و اكنون نيازى به آن نيست، آيا اجازه مى فرماييد در آن مكان، دارالقرآن جهت جوانان احداث نمود يا خير؟

(ج) اگر وقف نباشد مانعى ندارد .

(س 162) آيا از پولى كه در محرم و ماه رمضان براى خرج مسجد و عزادارى جمع آورى مى گردد، مى شود جهت هيأت قرآن و كلاسهاى مسجد، قرآن و تخته سياه و لوازم ديگر خريد يا خير؟

(ج) اگر در خصوص مخارج مسجد و عزادارى جمع آورى مى شود و مردم نيز به اين نيّت پرداخت مى كنند صرف آن در طرق ديگر جايز نيست.

(س 163) آيا مسجدى كه خراب شده است، مى شود قرآنها و مفاتيح آنرا در مسجد ديگرى در شهر يا روستا، مورد استفاده قرار داد و از آن مسجد خارج نمود؟

(ج) اگر امكان استفاده از آنها ولو در آينده نزديك نباشد اشكال ندارد.

(س 164) شخصى وصيت كرده تا قرآنهاييكه مدتها آنرا مى خوانده است با او در قبر بگذارند، آيا عمل به اين وصيت جايز است يا نه؟

(ج) بطور كلى عمل به وصيت واجب است بشرط آنكه مصداق هتك نباشد و يا اينكه موجب آلودگى قرآنها نشود و بهر حال اگر زائد بر ثلث باشد اجازه ورثه لازم است .

(س 165) لطفاً بفرماييد وظيفه ما، در برابر كسى كه علناً قرآن را اهانت و فحش مى دهد چيست؟

(ج) وظيفه امر به معروف و نهى از منكر است با وجود شرائطش .

(س 166) در صورتى كه قرآن يا صفحه اى از آن در اثر آفتاب و يا باران ، خطوط آن از بين رفته و قابل خواندن نباشد و فقط سياهى خطوط مقدارى معلوم باشد آيا در موقع لمس و مس آن، حكم قرآن جارى مى شود؟

(ج) اگر حروف قرآن كاملاً محو شده حكم قرآن را ندارد.

(س 167) خواندن قرآن با صداى بلند در مكانهاى عمومى در صورتى كه باعث آزار و اذيت ديگران شود چه حكمى دارد؟

(ج) صداى بلند گوى مساجد و تكايا در هنگام ايراد سخنرانى و مداحى و غير آن ولو از امور مذهبى كه باعث ناراحتى و اذيت افراد باشد نبايد به بيرون مسجد و تكيه برسد و حرام مى باشد و انصاف نيز هم همين را اقتضا مى نمايد.

(س 168) اگر شخصى ديگرى را اجير نموده تا يك ختم قرآن براى پدر او قرائت نمايد و در مقابل اجرتى را دريافت نمايد و بعد از ختم قرآن از پرداخت اجرت خود دارى مى كند، آيا در مقابل اجرت ضامن است يا خير؟

(ج) ضامن است .

(س 169) قرآنى را مدتى قبل در يكى از پاركها پيدا كردم و آنرا برداشتم ، لطفاً بفرماييد تكليف من نسبت به آن چيست؟

(ج) حكم اشياء پيدا شده را دارد كه در رساله مسئله 2603 و بعد از آن آمده است.

(س 170) ميّتى وصيت نموده كه بعد از فوت او سه ختم قرآن و حج و مبلغى به مسجد كمك نمايند، آيا ورثه مى توانند ختم قرآن را مقدم بدارند؟

(ج) وصيت تا ثلث اموال نافذ است و اگر بيش از ثلث باشد اجازه ورثه لازم است و مقدم داشتن قرآن مانعى ندارد.

(س 171) آيا قرائت سوره هاى طويل ، مثل بقره در نمازهاى واجب، سبب خروج از حالت نمازگزار نمى شود، حتّى اگر هر ركعت يكساعت طول بكشد؟

(ج) موجب خروج از نماز نمى شود.

(س 172) آيا نماز خواندن بر سجاده يا قاليچه هايى كه بر آنها آيات قرآن نوشته شده است چه صورتى دارد، در حالى كه در موقع نشستن و به سجده رفتن، آيات قرآن زير پا قرار مى گيرد؟

(ج) جايز نيست و نماز اشكال دارد.

(س 173) آيا فروش قرآن به كفار و اهل كتاب جايز است يا نه؟ بخصوص، اگر بدانيم آنان قصد توهين به قرآن را ندارند، بلكه جهت مطالعه آنرا تهيّه كرده اند؟

(ج) جايز است .

(س 174) قرائت قرآن از رو در نمازهاى واجب، جايز است يا خير؟

(ج) مانعى ندارد.

(س 175) قرّاء معروفى كه سوره يا آياتى از قرآن را با صوت زيبا مى خوانند و آنرا بر روى نوار كاست يا ويدئو ضبط مى كنند، آيا قارى مى تواند امتياز آن را خريد و فروش كند يا خير؟ و آيا بايد ديگران در موقع تكثير از او اجازه بگيرند يا نه؟

(ج) مى تواند و اگر تكثير آن را منع كرده باشد تكثير نياز به اجازه دارد.

(س 176) كسى كه قرآن را غلط مى خواند، آيا امر به معروف و تذكر به او واجب است يا نه؟

(ج ) غلط خواندن قرآن به طور عمدى، جايز نيست، امّا اگر براى ياد گرفتن باشد مانعى ندارد و تذكّر دادن به او لازم است.

(س 177) شخصى قرآنى را از كسى به امانت گرفته بود و اكنون صاحب آن قرآن فوت نموده است ، تكليف اين شخص چيست؟

(ج) بايد به ورثه متوفى بدهد.

(س 178) كسى كه نذر نموده است در صورت مشرف شدن به بيت اللّه الحرام، يك ختم قرآن در زير ناودان طلا بجا آورد، ولى بعد از تشرف بدليل تعميرات، امكان قرائت در آن مكان ممكن نشد؛ لطفاً بفرماييد وظيفه او چيست؟

(ج)اگر عمل نكردن به نذر به علّت ناتوانى باشد و از اوّل هم مى دانسته كه ناتوان است، نذرش باطل بوده؛ ولى اگر از اوّل توانايى داشته و بعد توان عمل به نذر را از دست داده، تا وقتى كه توانايى پيدا كند، چيزى بر او نيست.

(س 179) كسى كه قارى قرآن است و دايماً جهت قرائت او را به شهرهاى مختلف دعوت مى كنند، تكليف نماز و روزه او چيست؟

(ج) يكى از مناط ها و معيارهاى تمام بودن نماز و صحّت روزه در سفر، زيادى سفر و كثرت آن است و اين معنا با اين كه انسان بنا داشته باشد براى مدّتى نسبتاً طولانى، حدّاقل قبل از ده روز يك مسافرت كند، محقّق مى شود و در اين جهت، فرقى بين سفر شغل و غير شغلى نيست.

(س 180) اگر نماز گزار در حين انجام نماز بشنود كه خواننده اى آيات سجده تلاوت مى نمايد، وظيفه او چيست؟

(ج) با اشاره سجده كند و بعد از نماز سجده كند و بنابر احتياط نماز را اعاده نمايد .

(س 181) اگر به قصد خواندن قرآن با آب مسجدى وضو بگيرد و در آن مسجد نماز نخواند، آيا صحيح است يا خير؟

(ج) در صورت عدم وقف بودن آن آب بر خصوص نماز گزاران آن مسجد صحيح است.

(س 182) شخص جنب اگر قرآن همراه داشته باشد . اشكال دارد يا نه؟

(ج) در صورتى كه آن را مَس ننمايد مانعى ندارد.

(س 183) اگر بصورت غير عمد ، قرآن از دست انسان به زمين بيفتد؛ وظيفه ما چيست؟ آيا كفاره لازم است يا نه؟

(ج) كفاره ندارد .

(س 184) اگر ميّت وصى را ملزم به يك ختم قرآن نموده باشد و او كسى را جهت تلاوت اجير نمايد و اجير قرآن را ختم كند و وصى از پرداخت اجرت خودارى نمايد ، آيا بوصيت ميّت عمل شده يا خير؟ در صورت نپراختن ثوابى به ميّت مى رسد يا نه؟

(ج) به وصيّت شخص متوفّى عمل شده ولى وصى ضامن اجرت است.

(س 185) گاو شيرده اى مقدارى قرآن را بلعيده است، لطفاً بفرماييد وظيفه صاحب آن گاو چيست به خصوص در صورتى كه ذبح آن موجب خسارت و ضرر زياد بر صاحب گاو شود؟

(ج) وظيفه اى ندارد و ذبح واجب نيست .

(س 186) دانش آموزانى كه در كلاسهاى قرآن در مدرسه شركت مى كنند اما وضوى آنان تمام شرايط را دارا نيست؟ لطفاً بفرماييد مسّ قرآن توسط آنان چه حكمى دارد، وظيفه مربيان آنان چيست؟

(ج) غير بالغ تكليفى ندارد و تذكر لازم نيست.

(س 187) كسانى كه اسماء جلاله يا آياتى از قرآن را بر روى بدن خود خالكوبى نموده اند، لطفاً بفرماييد تكليف اين افراد نسبت به طهارت و جنابت و مسّ بدن خود، بدون وضو چيست؟

(ج) در صورتى كه نوشته ها زير پوست قرار گرفته باشد مَس مانعى ندارد.

(س 188) لطفاً بفرماييد گرفتن اجرت در مقابل تعليم قرآن جايز است يا نه؟

(ج) جايز است .

(س 189) آيا قبول هدايا از قبيل قرآن از حكام و سلاطين جايز است يا خير؟

(ج) مانعى ندارد .

(س 190) تزيين قرآن به اشياء گرانقيمت به نحوى كه باعث محبوس ماندن قرآن جهت محافظت گردد چه حكمى دارد؟ (مانند تزيين به طلا و سنگهاى قيمتى و كارهاى هنرى روى قرآن به نحوى كه موجب حبس گردد؟)

(ج) مانعى ندارد.

(س 191) اخيراً مشاهده شده كه قرآنهاى با قطع هاى بسيار كوچك جهت جاكليدى يا آويزان كردن زير آينه اتومبيل مورد استفاده قرار مى گيرد، لطفاً حكم اين عمل را بيان فرماييد؟

(ج) مانعى ندارد.

(س 192) همراه داشتن قرآن يا قسمتى از آن در توالت چه حكمى دارد، لطفاً انجام اين عمل به صورت عمد و يا غير عمد را بيان فرماييد.

(ج) در صورتى كه هتك و بى احترامى نباشد، جايز است.

(س 193) تخريب ابنيه و مكانهايى كه بر روى آنها آيات قرآن نوشته يا حك شده است (به قصد تعمير) چه حكمى دارد؟ در صورت تخريب با خاك و باقيمانده آنها به چه نحو عمل شود؟

(ج) تخريب جهت تعمير مانعى ندارد و اگر آيات قرآن محو شود ريختن آن در بيابان مانعى ندارد.

(س 194) شخصى نذر كرده مقدارى قرآن تلاوت نمايد، آيا در اداى اين نذر هنگام خواندن بايد كلمات تلفظ شود؟ آيا خواندن بانگاه وگذارندن معانى در قلب بدون تلفظ به زبان، مجزى است يا خير؟

(ج) بهر صورت كه نذر كرده بايد عمل نمايد و گذراندن معانى در قلب مجزى نيست .

(س 195) اگر كسى در نماز بعد از حمد، سوره هاى را شروع كرد و متوجه شد كه بعضى آيات آنرا فراموش كرده است وظيفه او چيست؟

(ج) مى تواند آنرا رها كند و سوره ديگرى بخواند .

(س 196) اگر شخصى قرآنى را به ديگرى اهداء نمايد و در موقع اهداء شرط نمايد كه هر روز مقدارى قرآن تلاوت كند، آيا برگيرنده هديه قبول شرط لازم است ؟ اگر بعد از گرفتن هديه به شرط عمل نكند چه حكمى دارد؟

(ج) در صورت قبول هديه عمل به شرط لازم است .

عنوان قبلی




کلیه حقوق این اثر متعلق به پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی می باشد.
منبع: http://saanei.org