کرمان ما: راه اندازی این مركز دینی اگرچه بنا به اصرار و پیشنهاد مقلدین و شیفتگان اندیشه نوگرایانه این مرجع بزرگوار صورت پذیرفته است، اما در عین حال اتفاق این رخداد مهم فرهنگی در استان كرمان از چند زاویه مورد تأمل و بررسی است:
1 - حضرت آیت الله العظمی صانعی به عنوان یكی از شاگردان مبرّز و اندیشمند و مورد توجه خاص امام راحل سلام الله علیه، پس از رحلت آن بزرگوار، نقش مهم و البته منحصر به فردی در گسترش اندیشه فقاهتی امام راحل(ره) داشتهاند.
آیت الله العظمی صانعی كه از سال 1337 هجری شمسی افتخار شاگردی امام امت را داشته است، در دوران مبارزه و انقلاب نیز همواره دركنار امام(ره) و مقتدای خویش بوده است.
اگرچه در سالهای اولیه انقلاب به دلیل باور امام به تواناییهای علمی و اجرایی شاگرد اندیشمند خود، ایشان را به عنوان دادستان كل كشور و عضو فقیه شورای نگهبان منصوب كرد اما آیت الله صانعی پس از آن كه مصمم به كنارهگیری از مسئولیتهای اجرایی گردید، اینگونه توسط امام خویش توصیف میشود:
من آقای صانعی را مثل یك فرزند بزرگ كردهام. آقای صانعی وقتی كه سالهای طولانی در مباحثاتی كه ما داشتیم تشریف میآوردند، ایشان بالخصوص میآمدند با من صحبت میكردند و من حظّ میبردم از معلومات ایشان، و ایشان یك نفر آدم برجستهای در بین روحانیون است و مرد عالمی است. (صحیفه نور، جلد 17 ، صفحه 231)
از سوی دیگر درس خارج فقه آیت الله العظمی صانعی كه به كانون تربیت فضلای نوگرا در حوزه فقه شیعی شهرت دارد، اگرچه سابقهای چهل ساله دارد اما نكته مهم و درخور ستایش آن تكیه آیت الله صانعی بر مبانی فقهی امام امت سلام الله علیه در نظریه پردازی فقاهتی خویش است، به گونهای كه كتابهایی نظیر تحریر الوسیله و بیع كه از آثار گرانسنگ امام راحل است، به عنوان متن درسی مورد استفاده قرار میگیرد و این امر از امتیازات ویژه و منحصر به فرد كلاس درس آیت الله العظمی صانعی است، لذا بیان این مدعی كه توجه به اندیشههای فقاهتی آیت الله العظمی صانعی و گسترش آن در واقع گسترش اندیشههای فقاهتی امام امت است، ادعایی است سرشار از واقعیت و البته افتخار.
از این رو افتتاح دفتر آیت الله العظمی صانعی در استان كرمان كه كانون مریدان و یاران امام و چاكران اندیشه آن بزرگوار است، میتواند گامی مثبت در جهت اعتلای بیشتر اندیشههای فقاهتی امام در استان كرمان تلقی گردد.
2 - حوزه علمیه كرمان كه از دیرباز مهد تربیت اندیشمندان، فضلا و علمای بزرگی همچون آیت الله صالحی، شهید باهنر و... بوده است.
در زمان حاضر نیز به وجود شخصیتهای ارزشمندی همچون آیت الله هاشمی، حقیقی، موحدی كرمانی، انصاری، حجتی كرمانی، موسوی كرمانی، فهیم كرمانی و... مفتخر است اما واقعیت امر آنست كه حوزههای علمیه كرمان كه امروز در مقایسه با سالهای گذشته ازگستردگی و تعدد كمی و كیفی برخوردار گشته است در انجام رسالت خطیر خود و پاسخگویی به نیازهای جامعه دینی در عصر مدرنیته نیازمند حركتی نوگرایانه مبتنی بر فقه جواهری (كه توصیه امام راحل بود) میباشد كه افتتاح این مركز دینی در شهر كرمان میتواند در پرتو تعاملات دوسویه به این امر مهم همت گمارد.
3 - سرّ توجه جامعه مذهبی ایران به شخصیت آیت الله العظمی صانعی را میتوان در فتواهای نوگرایانه ایشان در مسائلی همچون بلوغ دختران، برابری حقوق زن و مرد، برابری حقوق مسلمان با غیر مسلمان، طلاق، ارث زن از شوهر و دهها مورد دیگر جستجو كرد كه متأسفانه به دلیل سهل الوصول نبودن ارتباطات جامعه متدینین با دفاتر مراجع در قم، سؤالات مقدلین در این خصوص و در سایر مسائل ناگفته باقی میماند كه به نظر میرسد ایجاد دفاتر استانی میتواند نقش مهمی در غنای فكری مقلدین در مسائل مبتلا به ایفا نماید كه امیدواریم این دفتر ضمن پاسخگویی به سؤالات شرعی و شبهات اعتقادی كه دامنگیر نسل جوان جامعه گردیده است، در موضوع مورد اشاره نیز اهتمام جدّی به خرج دهد.
شایان ذكر است بنا به گفته مسئولین دفتر آیت العظمی صانعی، این دفتر در محل میدان مشتاقیه، روبروی بازار شهرداری كرمان قرار دارد. همچنین این دفتر با تلفنهای 57- 2232356 پاسخگوی مردم خوب و فهیم كرمان در مسائل شرعی و اعتقادی است.