ناصر قوامي: شريعتمداري بايد مواخذه شود
چه کساني حامي گستاخي شريعتمداري به مرجعيتاند؟
آفتاب: ناصر قوامي، رييس كميسيون حقوقي و قضايي مجلس ششم با اشاره به جايگاه فقهي آيتالله صانعي اظهار داشت: «حضرت آيتالله صانعي يکي از مراجع مسلم تقليد کنوني هستند و عده کثيري از مردم از ايشان تقليد ميکنند».
وي در گفتوگو با خبرنگار سياسي آفتاب افزود: «علما و فضلاي بزرگي قبل و پس از انقلاب پاي درس آيتالله صانعي حاضر شدهاند و ايشان بدون شک و شبهه يکي از فقهاي بزرگ معاصر هستند که افتخار شاگردي حضرت امام را نيز دارند».
قوامي در ادامه با اشاره به يادداشت اخير حسين شريعتمداري درباره اظهارنظر فقهي آيتالله صانعي نيز گفت: «اگر نظر و ديدگاه يک فقيه با فقيه ديگري مخالف باشد، کسي حق اعتراض به او را ندارد؛ در واقع هيچ فقيهي را نميتوان به واسطه نظر فقهياش تخطئه کرد و هيچ فقيهي نميتواند نظرش را به فقيه ديگر تحميل کند».
وي با اشاره به اينکه "برخي فقها و علما هستند که نظر خاصي درباره ولايت فقيه دارند"، گفت: «آيتالله خويي و برخي ديگر از علما و مراجع، ولايت فقيه را در حدي که مورد نظر حضرت امام است، نميپذيرند و آن را صرفا در حد وکالت قبول دارند».
قوامي تصريح کرد: «يک فقيه تنها ميتواند در مقابل فقيه ديگر استدلال فقهي بياورد و حق تخطئه ديدگاه او را ندارد؛ در چنين شرايطي چگونه است که شريعتمداري که هيچ اطلاعي از مباني فقهي در شرع اسلام ندارد، به خود اجازه تخطئه يک فقيه مسلم را ميدهد».
وي اضافه کرد: «بايد ديد شريعتمداري را چه کساني حمايت ميکنند که اينگونه گستاخانه حريم مرجعيت را ميشکند».
نماينده قزوين در مجلس ششم شوراي اسلامي ادامه داد: «کساني که خود مدعي هستند که بايد به مراجع و علما احترام گذاشت، چگونه است که حرمت علما را ميشکنند».
وي افزود: «روزنامه کيهان از پول بيتالمال چاپ و نشر ميشود و سوال اين است که چگونه آقاي شريعتمداري که مدعي حراست از بيتالمال است، با پول بيتالمال به مرجعي اهانت ميکند که بخش قابل توجهي از ملت از ايشان تقليد ميکنند».
قوامي در ادامه تاکيد کرد: «اهانت حسين شريعتمداري به آيتالله صانعي در حالي است که حضرت امام همواره تاکيد ميکردند "اگر کسي به مراجع تقليد توهين کند، رشته ولايت ائمه اطهار با وي قطع ميشود"».
وي خطاب به حسين شريعتمداري تصريح کرد: «آقاي شريعتمداري اگر اهل ولايت هستيد، بدانيد با اهانتي که کردهايد، طبق فرموده امام راحل، رشته ولايت ائمه اطهار با شما قطع شده است و علما ميدانند که قطع رشته ولايت چه در پي دارد».
رييس کميسيون حقوقي و قضايي مجلس ششم شوراي اسلامي در پايان تاکيد کرد: «شريعتمداري بايد مواخذه شود تا ديگر کسي جرأت اهانت به حريم مراجع را پيدا نکند».
---------
مجيد انصاري: شريعتمداري حدود و حريمها را نميشناسد
يادداشت شريعتمداري، تندرويهاي فرقان را تداعي ميکند
آفتاب: مجيد انصاري، عضو شوراي مرکزي مجمع روحانيون مبارز با اشاره به يادداشت اخير حسين شريعتمداري درباره اعلام نظر فقهي آيتالله صانعي در خصوص حدود شرعي در زمان غيبت، اظهار داشت: «من از اين امر بسيار متاسفم که حدود و حريم افراد در کشور ما رعايت نميشود و اشخاص بدون توجه به جايگاه، تخصص و دانش خود و بدون رعايت آداب نقد و نزاکت وارد هر موضوعي ميشوند و حرمتها را ميشکنند».
وي در گفتوگو با خبرنگار سياسي آفتاب با اشاره به حديثي از امام معصوم که ميفرمايد "خدا رحمت کند کسي را که قدر و اندازه خود را ميشناسد"، افزود: «متاسفانه جناب آقاي شريعتمداري نه حريم و حدود افراد، شخصيتها و نهادها را ميشناسند و نه حدود تخصصي، سياسي و نزاکتي را رعايت ميکنند».
انصاري در اينباره افزود: «ايشان بايد توجه داشته باشند که اگر فرهنگ هتاکي و حرمتشکني باب شود، براي هيچ کس حريمي باقي نخواهد ماند و فردا در برابر هر اظهار نظر علمي، سياسي يا هر برداشتي، افراد به خود حق ميدهند به همين شيوه وارد عمل شوند و جامعه به هرج و مرج انديشهاي و سياسي و بداخلاقي مبتلا ميشود».
مجيد انصاري با اشاره به اينکه پس از خواندن يادداشت آقاي شريعتمداري با آيتالله صانعي تماس داشته و ديدگاه ايشان را مستقيما جويا شده است، تاکيد کرد: «آيتالله صانعي در گفتوگو با اينجانب تصريح داشتند که موضوع اجراي حدود در زمان غيبت امام عصر يک بحث جدي فقهي است که اقوال مختلفي درباره آن وجود دارد؛ از طرفي برخي فقها و از جمله حضرت امام (ره) قايل به اجراي مطلق حدود شرعي در زمان غيبت هستند و عدهاي ديگر نيز معتقدند که حدود در زمان غيبت جاري نميشود و صرفا بايد به دست امام معصوم اجرا شود. اين عده به جاي حدود، تعزير را جايگزين ميکنند که بر اساس مصلحتانديشي و ميزاني که حاکم اسلامي پيشبيني ميکند به اجرا در ميآيد. فقهاي ديگري نيز هستند که ديدگاههاي ديگري دارند».
وي اضافه کرد: «آيتالله صانعي در گفتوگو با من تاکيد داشتند "نظر من اين است که در زمان غيبت حدود جاري ميشود اما مشروط به اينکه آيين دادرسي صدور و اجراي حکم حد، دقيقا همان آيين دادرسي فقه اسلامي باشد که در آن شهادت يا اقرار 4 نفر و ديگر مسايل به طور ويژه مطرح شده است. بر اين اساس اگر به هر دليلي شرايط تحقق کامل آيين دادرسي فقه اسلامي فراهم نبود، بايد تعزير جايگزين حد شود"».
انصاري با اشاره به اينکه اصل بحث آيتالله صانعي در مصاحبه با روزنامه اعتمادملي به حد رجم (سنگسار) مربوط بوده، گفت: «حد رجم حد سنگيني است و ملاحظاتي به عنوان ملاحظات ثانويه در آن وجود دارد».
وي افزود: «در سالهاي اوليه پيروزي انقلاب، حضرت امام نيز براي اجراي حد رجم ملاحظاتي را در نظر ميگرفتند به سبب آنکه اجراي آن باعث شده بود چهره بدي از اسلام در جهان به نمايش گذاشته شود. بر اين اساس ايشان دستور دادند که حکم سنگسار صادر نشود و به جاي آن ساير روشهاي مجازاتي جايگزين شود. آيتالله شهيد بهشتي نيز که در آن زمان رياست قوه قضاييه را برعهده داشتند طبق همين دستور حضرت امام عمل ميکردند».
انصاري با اشاره به اينکه "اينگونه مباحث، مباحث مهم و پيچيده فقهي است"، اضافه کرد: «آقاي شريعتمداري در ابتداي يادداشت خود تاکيد کردهاند که فقيه نيستند، پس اگر خود ايشان نيز اين موضوع را قبول دارند با چه توجيهي به اظهارنظر در مسايل فقهي ميپردازند».
وي تاکيد کرد: «اگر ديدگاههاي آيتالله صانعي نياز به نقد داشته باشد در صلاحيت حوزه علميه و علماست نه يک عنصر مطبوعاتي که آنهم با ادبياتي غيرمودبانه و با برچسب زدن اقدام به اظهار نظر کرده است».
اين عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: «در گذشته و حتي سالهاي قبل از انقلاب همواره حريم حوزهها و مراجع تقليد رعايت ميشد و اگر اساعه ادبي صورت ميگرفت با واکنشهاي جدي مردم مواجه بود. قوانين پيش از انقلاب و اکنون نيز، اهانت به مراجع تقليد را جرم محسوب کرده و ميکنند».
وي ادامه داد: «آقاي شريعتمداري از يکسو حق و صلاحيت نقد ديدگاههاي
آيتالله صانعي را ندارند و از سوي ديگر حتي اگر در اين جايگاه هم بودند، در نوشته ايشان به هيچوجه از اصول نقد علمي خبري نيست».
وي تاکيد کرد: «آقاي شريعتمداري بايد از آنچه بر قلم آورده استغفار کند به ويژه آنکه به شخصيت برجستهاي چون آيتالله صانعي هتاکي کرده است».
انصاري درباره شخصيت آيتالله صانعي و جايگاه وي نزد حضرت امام اظهار داشت: «ايشان از شاگردان برجسته حضرت امام بوده و از سوي ايشان در جايگاه دادستاني کل کشور و عضويت شوراي نگهبان قرار داشتند که هر دو حکم نياز به داشتن اجتهاد دارد».
وي افزود: «آيتالله صانعي از معدود کساني هستند که پس از آيتالله فاضللنکراني، درس خارج فقه ايشان در حوزه، تبيين مباني فقه حضرت امام است».
انصاري تاکيد کرد: «تعابيري که حضرت امام درباره آيتالله صانعي داشتهاند، بلند و رساست و ايشان در همه سالهاي قبل و پس از انقلاب تاکنون، مدافع محکم حضرت امام و انديشههاي بنيانگذار کبير جمهوري اسلامي بوده و هستند».
وي با تاکيد بر اينکه "شکستن حريم فقها و علما تنها آب به آسياب دشمن ريختن است"، افزود: «اينجانب به طور جد نسبت به اين حرمتشکنيها هشدار ميدهم و معتقدم حوزههاي علميه و مراجع عظام تقليد بايد در برابر اين نوع برخوردهاي هتاکانه واکنش جدي نشان دهند و گرنه فردا هر کسي که قلمي به دست يا رسانه و تريبوني در اختيار دارد، نسبت به فتاواي علما هتاکي خواهد کرد».
انصاري تاکيد کرد: «نوع برخورد آقاي شريعتمداري با اظهارنظر فقهي يک فقيه مسلم، همان روشي را به ياد ميآورد که برخي گروههاي تندروي قبل و پس از انقلاب مانند گروهک فرقان داشتند و افراط گرايي آنها به جايي رسيد که به خود حق دادند شخصيتي مانند استاد مرتضي مطهري را به شهادت برسانند».
وي با اشاره به اينکه روزنامه کيهان از پول بيتالمال اداره ميشود، خطاب به حسين شريعتمداري گفت: «آقاي شريعتمداري شما منصوب مقام معظم رهبري در روزنامه کيهان هستيد پس بايد بيش از ديگران در حفظ حريم علما و حوزههاي علميه تلاش کنيد».
انصاري همچنين با اشاره به بخش پاياني يادداشت حسين شريعتمداري گفت: « ايشان در انتهاي يادداشت خود به بحث ها و جدلهاي سياسي در قبال يک اظهارنظر فقهي گرفتار شده که جاي تاسف دارد».
انصاري در پايان گفت: «آقاي شريعتمداري بايد از ساحت حوزههاي علميه و مراجع تقليد و به ويژه شخصيت برجسته آيتالله صانعي عذرخواهي کند».
تاریخ: 1387/2/17