بسمه تعالی
جلد چهاردهم کتاب فقه و زندگی با عنوان «ارث زوجه» از منظر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی صانعی(مدظله) منتشر گردید. این کتاب به همّت محقّق ارجمند جناب حجت الاسلام والمسلمین فخرالدین صانعی تدوین شده است.
در این کتاب آمده است: همسر (زوجه) همانند شوهر(زوج)، از عین تمامی اموال (ماترک) شوهر، ارث می برد.
محقّق محترم با بیان اینکه طرفداران این نظریه علمایی چون: ابن جنید اسکافی از فقهای قدیم و حاجآقا رحیم ارباب از علمای اصفهان و قاضی نعمان صاحب دعائمالاسلام میباشند، میگوید: این رأی با استناد و استدلال به قرآن و روایات قابل اثبات است. آیه شریفه 12 از سورهی نساء ، ظهور آن در «توریث زوجه از جمیع ما ترک زوج» است. همانگونه که عمومیّت این آیه شریفه نیز بر ارث همسر از جمیع اعیان اموال شوهر ، دلالت دارد؛ چون آیه در مقام بیان ارث زوجه و مقدار آن است و اگر جهات دیگری ـ مانند عدم ارث زوجه از اموال غیر منقول زوج ـ در آیه شریفه مدنظر شارع مقدس بود، بیان میفرمود.
محقّق ارجمند در ادامه برای اثبات نظریه «ارث همسر از تمامی اعیان ماترک شوهر» به صحاح چهارگانه (صحیحه فضل بن عبدالملک، صحیحه ابن ابی یعفور، صحیحه عبید بن زراره و فضل بن أبی العباس) استناد میکند و میگوید: دلالت این صحاح بر مطلب بسیار واضح است، به طوری که نیاز به تقریب و بیان کیفیّت استدلال نیست.
بخشی از متن کتاب ارث زوجه
تاریخ: 1394/8/12